Worden bestanden op mijn computer opgeslagen of in de cloud?

De bestanden die je in je dropbox zet worden zowel lokaal als online opgeslagen. Als het programma dropbox actief is en er is een internetverbinding dan worden de cloud en je computer gesynchroniseerd.

Als je iets op je computer hebt toegevoegd toen je geen verbinding had met internet (offline) wordt dit, zodra er een verbinding is, geupload. Verander je iets op dropbox.com (toevoegen of verwijderen) dan wordt dit zodra je op je computer verbinding hebt met internet aangepast.

Mocht er iets weg zijn en je wil het terug hebben kijk dan hier hoe je dat kunt doen.

Niet alle gegevens vanuit dropbox op je computer downloaden

Mocht je niet voldoende ruimte hebben op je computer of je wilt niet alle bestanden downloaden dan kun je instellen dat je niet alle gegevens wilt synchroniseren (syncen).

Hiervoor moet je een instelling aanpassen:

 1. Ga in je Taakbalk en klik op het dropbox-icoontje.
 2. Ga naar Preferences… (klik op het tandwiel)
 3. Ga naar Advanced
 4. Klik op Selective Sync…

Je krijgt het volgende scherm te zien:
selective-sync
Hier kun je selecteren welke mappen gesynchroniseerd moeten worden met je computer. Zo kun je dus flink ruimte besparen. De mappen die je niet selecteert worden van je computer verwijdert. Ze blijven wel gewoon benaderbaar op via de dropbox-website en computers waar je deze instellingen niet hebt aangepast.

Via Switch to Advanced View kun je het synchroniseren zelfs per submap instellen.

80 thoughts on “Worden bestanden op mijn computer opgeslagen of in de cloud?”

 1. Als je zelf een Dropbox hebt en een ander wil zijn dropboxbestanden met je delen, hoe voorkom je dan dat je eigen box synchroniseert met die van een ander?

  1. Je deelt een bestand of een map (of iemand anders deelt die met jou) en dan is alles in de map gedeeld met jou. In de rest kan die persoon niet komen.

 2. hoe kan ik foto’s uit mn dropbox op mn computer krijgen? delen met een ander mailadres lukt wel, ook een foto exporteren op tablet, maar weet niet hoe ik de foto op mn computer krijg.
  hoor het graag.

 3. Goedendag,

  Is het mogelijk om bestanden op de dropbox te zetten terwijl de ruimte op de computer minder groot is. Ik bedoel dus: Als ik bestanden van een flashdrive op de dropbox zet die groter zijn dan de beschikbare ruimte op mijn computer, en vervolgens verwijder ik de flashdrive, wat gebeurt er dan? Hij kan dit namelijk niet synchroniseren met de computer.

  Vriendelijke groet,
  Jan

 4. Hallo,

  Als ik iets op sla in mijn documenten en dit document vervolgens als attachment naar iemand stuur kan diegene dat document niet openen omdat zij een melding krijgen dat zij het document alleen via dropbox kunnen openen (en niet iedereen heeft dat). Hoe kan het dat alles in Mijn Documenten op de computer blijkbaar automatisch in dropbox gaat zitten en vooral, wat kan ik hier aan doen?

  Met vriendelijke groet

 5. Door vreemde omstandigheden heb ik blijkbaar 2 accounts aangemaakt. Kunnen die samengevoegd worden en kan er dan eentje vervallen? In beide accounts staan wel bestanden met foto’s.
  Mvg
  LVM

 6. Ik wil een clean install doen op mijn laptop om van XP naar Windows 7 te switchen. Hierbij wordt mijn lokale Dropbox map dus verwijdert.
  1. Verdwijnen hiermee alle foto’s van mijn Dropbox online account?
  2 .Zo ja, hoe voorkom ik dit: door mijn laptop te unlinken en later weer opnieuw Dropbox op de laptop te installeren en aan te melden waarbij synchronisatie vanaf de online account plaatsvindt?

  Mvg Sander

  1. Beste Sander,

   Als je de Dropbox-map verwijdert dan denkt Dropbox dat je alle bestanden weg wilt hebben. En dat is niet je bedoeling. Dus je moet je laptop unlinken en dan kun je straks Dropbox weer installeren op je nieuwe installatie en dan komen alle bestanden weer terug.

   Succes!

 7. Er is eenzelfde dropbox account op twee verschillende laptops aangemaakt.
  Hoe kan ik dit veranderen, zodat er geen bestanden verloren gaan?
  De bedoeling is een ander nieuw account aan te maken op één van de laptops.

  1. Je kunt gewoon op één account uitloggen en dan een nieuw account aanmaken op die laptop. Dan blijven je bestanden er gewoon.

 8. Mijn moeder heeft ooit dropbox voor haar werk geinstalleerd op mijn laptop.
  Nou komt elke foto die ik op mijn laptop zet automatisch in haar dropbox.
  Hoe kan ik dit voorkomen?

 9. Vraagje: als mijn foto’s automatisch naar mijn laptop geplaatst wordt. Kan ik dan op mijn telefoon mijn foto’s in de galerij zonder zorgen verwijderen? Ik heb namelijk teveel foto’s en video’s in mijn tel staan maar ben bang dat als ik ze verwijder van mijn tel dat ze automatisch ook van mijn dropbox verdwijnen. Alvast bedankt.

 10. Mijn dropbox op pc geeft aan dat hij alle foto’s aan het syncen is en het lijkt erop dat hij ze allemaal opnieuw wil gaan uploaden. Ze staan dus al allemaal in mijn dropbox. Gaat hij nu alles dubbel erop zetten?

 11. Hallo!

  Dropbox werkt perfect. Mijn map met bestanden van school die in dropbox staat kan ik zowel op mijn laptop als op mijn tablet openen en aanpassen.

  Maar staan die bestanden nu enkel online of ook nog ergens op mijn pc? M.a.w. als dropbox er ooit mee stopt of crasht, ben ik al die bestanden dan kwijt of blijft dit ook ergens lokaal bewaard op de computer?

  Alvast bedankt!

  1. Zoals je op de eerste regel van deze pagina kunt lezen worden ze zowel online als offline opgeslagen. Dropbox synchroniseert zodra er een internetverbinding is. Dus mocht die er niet zijn of de server is niet te bereiken dan houd je je bestanden op je computer.

 12. Kunt u mij misschien uitleggen hoe het komt dat bestanden wel zichtbaar zijn via internet maar niet automatisch downloaden op mijn laptop? Ik heb via Preferences – Selective Sync voor al mijn bestanden het vinkje aangezet en ik heb een nieuwe laptop, dus kan het niet aan het geheugen liggen. Waar kan het dan aan liggen?

  1. Misschien dat je Firewall gegevens blocked? Zet hem eens uit en kijk wat er dan gebeurt. Heb je nog voldoende ruimte?

 13. Ik ben een gebruiker van dropbox en heb het draaien op 1 PC, 1 laptop , 1 android telefoon en 1 android tablet.
  De bestanden staan fysiek op de PC en laptop. Op de android toestellen ben ik afhankelijk van een internetverbinding.
  Is het ook mogelijk om de bestanden op mijn tab. in een ” dropbox” map te krijgen zodat ik bv. offline ook kan werken?
  Ik weet dat ik favorieten kan aanmaken maar ik wil alles erop hebben staan. (7GB in diverse mappen).

 14. Ik heb aan een document gewerkte vanuit dropbox en het ondertussen gewoon opgeslagen. Nu wil ik verder werken in het document en staat er nog de oude versie, een halve dag werk is dus verdwenen. Wie kan me helpen?

 15. mijn laptop moet binnen voor reparatie ik zal al mij gegevens kwijtspelen ook mijn dropbox-map blijven mijn gegevens dan op internet bewaard zodat ik ze achteraf terug op mijn computer kan zetten? en is er een termijn-tijd van hoe lang eze bewaard blijven bij dropbox bv.30 dagen?

 16. ik lees dat je mappen kunt uitsluiten voor synchroniseren op de pc. kan dit ook op te mobiele telefoon? alle foto’s staan er nu nl dubbel op. dropbox map en originele map (camera). en is het dan nog wel mogelijk om automatisch te uploaden of moet ik even een nieuw dropbox archief map maken?

 17. Even een paar vragen door een dummie, die het na de site uitleg nog niet weet:
  Ik gebruik de dropbox alleen zodat mijn foto’s van mijn telefoon naar tablet gaan, kan ik ze dan daarna van mijn telefoon verwijderen, en hoe sla ik ze daarna gemakkelijk op op mijn tablet (en niet 1 voor 1) zodat ik ze dus weer uit mijn dropbox kan halen want die is nu telkens vol, graag geen verwijzingen naar pagina van hoe werkt het want dan kom ik er nog niet uit 🙁

  1. Ze komen in je Dropbox-map te staan. Als je ze nog op een andere locatie op je tel hebt staan dan kunnen ze dubbel staan.

 18. Ik heb met dropbox gewerkt via de internetsite, maar het programma had ik nog niet geïnstalleerd op mijn computer.
  Ik heb tijdens het werken mijn document opgeslagen, maar het is niet opgenomen in mijn dropbox….. Is het dan automatisch ergens op mijn computer opgeslagen?

  Alvast bedankt!

 19. Goedendag,

  Iemand wil met mij een map sharen, maar ik kan hier niet bij omdat mijn ruimte op dropbox beperkt is (2GB). Ik heb verder alles uit mijn dropbox verwijderd en nog steeds kan ik niet deze map inkijken.
  Vraag: Als iemand mij een uitnodiging stuurt voor een map met documenten, gaat dan die ruimte van mijn opslagcapaciteit af? Lijkt mij heel onlogisch, maar het lijkt er toch sterk op. E.e.a. zit toch in de cloud?

  Hoor graag!

  Groet,
  Jan

 20. Mijn dropbox is vol, nu heb ik een map verplaatst naar een map op de computer.
  in de dropbox zie ik hem niet meer, maar toch wordt er geen ruimte vrijgegeven hoe kan dat, of moet ik een bepaalde tijd wachten.

 21. De Dropbox waar ik mee verbonden ben is in gebruik bij een stichting, een groep van ca. 50 personen. Tot dusver komt alles wat deze Dropbox betreft op partitie C: van mijn HD terecht. Die partitie is daar eigenlijk te klein voor, op partitie F: heb ik veel meer ruimte. Kan ik dat “verhuizen” op een zodanige manier dat alles voortaan automatisch naar F: gaat en zo ja, hoe doe ik dat?
  Nico

 22. Hallo,

  Ik heb een nieuwe computer. Op die computer heb ik dropbox geïnstalleerd en dat werkt.

  Nu wil ik op mijn oude computer dropbox verwijderen. Niet alleen de applicatie, maar ook de documenten (terwijl deze dus wel online en op de nieuwe computer beschikbaar blijven). Ik heb de dropbox applicatie reeds verwijderd, maar als ik naar finder ga, staan daar nog steeds de documenten.

  Wie kan mij helpen?

  Groet Wendy

  1. Beste Wendy,

   Dropbox slaat de bestanden ook altijd lokaal op, op die manier kun je ze snel bewerken. Als Dropbox niet meer op je computer/mac staat kun je die map gewoon verwijderen. Dan vindt er geen synchronisatie meer plaats. Vertrouw je de zaak niet en ben je bang waardevolle bestanden weg te gooien. Ontkoppel dan eerste je oude computer en verwijder dan de map.

   Succes

 23. Goedemiddag,

  Ik heb een betaalde versie van dropbox op mijn MAC laptop. Ik zie dat mijn computer de hoeveelheid documenten die ik bewaar niet aankan (opstartschijf raakt vol) tot mij verbazing, want daar had ik dropbox voor genomen. Na enig onderzoek bleek dat alles wat ik op dropbox opsla (ik werk vaak rechtstreeks in documenten uit dropbox) ook allemaal opslaat op mijn computer (in ‘al mijn bestanden’)!
  Ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik wil het dropbox overzicht op mijn laptop houden maar wil niet dat alles ook nog eens wordt opgeslagen op mijn computer.
  Heb al geprobeerd iets te wissen uit de map ‘al mijn bestanden’ echter dan is het ook weg uit de dropbox. Heb ook geprobeerd met het synchronisatie verhaal zoals hierboven beschreven, echter als je dat uitzet dan ben je het dropbox (mapje/sub mapje) overzicht ook gelijk kwijt op je laptop??

  Kortom, ik wil mn dropbox overzicht en mappen houden op mijn laptop zonder dat alles óók nog eens wordt opgeslagen in mijn bestanden op mijn computer.

  Kan dat?

  Groetjes dagna

   1. Dat kan niet, Dropbox maakt gebruik van je lokale schijf zodat je snel kunt werken. Als je niet alle mappen wilt wilt downloaden gebruik je de stappen die hieboven staan

 24. Ik sloot mijn gsm aan op mijn pc om al mijn fotobestanden over te zetten.
  Er kwam een scherm op van dropbox (Camera-upload, bewaar je herinneringen veilig)
  Ik klikte op starten met importeren, en vervolgens gebeurde dit.
  Nu vind ik maar enkele (10%) van mijn foto’s terug op mijn pc en is alles gewist van mijn GSM. Dus nu lijkt het alsof ik alles kwijt ben… Heel vreemd. Iemand enig idee hoe ik dit kan oplossen?
  Bedankt!

 25. Hallo, ik heb een vraagje. Ik heb mijn dropbox map op mijn externe harde schijf staan met daarin al mijn bestanden. Als ik mijn laptop aanzet (incl internet verbinding) zonder dat mijn harde schijf aangesloten is, zal dropbox dan denken dat de map verwijderd is en alles dan automatisch verwijderen van mijn online account?
  En bv. bij brand? Stel mijn laptop staat aan en ik ben even niet thuis, er is brand, mijn laptop en ext. harde schijf smelten weg, zijn mijn bestanden dan nog veilig online?
  Alvast bedankt!

 26. Ik heb dropbox als map op mijn computer staan en sla hier ook al mijn bestanden in op. Wanneer ik nu kijk op internet staan ze er niet … Hoe kan dit? En het belangrijkste: Hoe los ik het op?

  Alvast bedankt

 27. Als ik excelbestanden op mijn iphone als favoriet markeer met als doel om deze ook offline te kunnen lezen lukt het vervolgens niet om deze zonder internetverbinding te lezen.

  Graag uw oplossing voor dit probleem

 28. Ik heb nog oude gedeelde folders op dropbox die ik al verlaten heb. Toch zorgen deze er voor dat ik in de folder waar ik nu in wil kijken/aanpassen, al heel snel boven de 2 GB zit. hoe kan ik de oude gedeelde folders weg halen? backup hiervan staat NIET op mijn pc.

 29. Ik heb een vraag is was foto’vanuit dropbox op mijn telefoon aan hetverwijderen.
  Plotseling is mijn hele map weg.op dropbox .com gekeken in de events maar hier staat ook niets.
  Kan ik ze nog terug krijgen.

 30. Goedenavond,
  Ik heb dropbox pro aangeschaft omdat ik in de veronderstelling was dat ik al mijn bestanden online kon benaderen zonder dat mijn harde schijf van mijn iMac beïnvloed zou worden.

  Is het mogelijk om van een externe aangesloten harde schijf in 1 keer mappen over te zetten? Ik krijg steeds foutmeldingen (waaronder te weinig opslagruimte terwijl ik dropbox pro heb: 1 Tb heb, zal hij dan mijn computer opslag bedoelen). Ik wil zo graag mijn computer schoon hebben en vanaf mijn Externe harde schijf bij mijn bestanden komen en via dropbox in de cloud.

  Ik hoor graag van jullie!

  Mvg Shannon

 31. Ik sleep een film van 3 GB van een camera naar de Dropbox map. Dat past natuurlijk gemakkelijk in de Dropbox cloud (ik heb 1 TB) maar niet op de harde schijf van mn MacBook Air. Ik heb geen selectie van mappen gekozen voor synchronisatie. Betekent dit nu dat de film wel in de cloud opgeslagen is (ik kan de film afspelen op mn Mac) maar niet off line te zien is? Maw is het zo dat Dropbox niet synchroniseert als t niet past?
  En naar welke dropbox “kijkt” mijn finder dan als ik de dropbox openen?

  Veel vragen, alvast bedankt voor de moeite

  Joost

 32. Mijn harde schijf is volgelopen door (oa) dropbox. Nu heb ik mijn dropbox opgeruimd en gesynct maar helaas heeft het geen positief effect op de vrije ruimte op mijn harde schijf. Kan ik ergens handmatig opruimen? Bedankt!

 33. Ik wil alle bestanden die ik heb op Dropbox niet synchroniseren met mijn MacBook Air zodat die bestanden geen ruimte innemen op mijn Air. Als ik de mappen deselecteer dan zijn ze helemaal niet meer zichtbaar in mijn dropbox map. Is er een manier om volledig uit de cloud te werken via de Macbook Air?

  Mvg,

  Willem

 34. Mijn Dropbox synchroniseert niet automatisch terwijl hij dat wel altijd hebt gedaan… Kan iemand mij daarbij helpen?

 35. Beste admin,

  Deze vraag is al veelvuldig gesteld, maar mij lukt het op de een of andere manier niet: Hoe krijg ik bestanden van dropbox gekopieerd of geplakt naar mijn laptop? Wanneer ik dit wil ‘schuiven’ krijg ik een ‘verbodbordje’ (rondje met diagonale streep) te zien in de map waar ik t bestand op mijn laptop wil plaatsen…

  Mvg,
  Chiara

  1. Beste Chiara,

   Heb je Dropbox geïnstalleerd op je laptop? Dan moet je de bestanden kunnen kopiëren vanuit de Dropbox map op je laptop.

 36. Goedenavond,
  Dropbox is geïnstalleerd op m’n tablet met Windows.
  Als ik echter een bestand open dan opent dropbox deze in de online office.
  Dit werkt niet zo ik wil dus wil ik gewoon dat dropbox opent in de office die geïnstalleerd is op de tablet.
  Hoe werkt dat.
  BVD
  Gr Dave

 37. Ik heb mijn foto’s via mijn laptop in Dropbox staan, daar is het 1,2 GB
  Een vriendin kan via haar iPad de fotos zien en bewerken omdat ik het gedeeld heb.
  Nu kan ze niets meer bewerken omdat er geen ruimt in Dropbox is, de 2 GB overschreden.
  Blijft er bij haar wat in de prullenbaj of zo zitten en houdt hij dat vast?
  Ik begrijp dat niet helemaal, wie kan mij een tip geven.

 38. ze zegt dat ze geen prullenbak heeft op haar iPad
  het is een virtuele vriendin, dus kom niet bij haar tablet.
  Weet je toevallig ook hoe ze dat kan zien

 39. Ik heb dropbox maar ik heb maar 2gb nu heeft iemand via een gedeelde map allemaal foto’s toegevoegd , maar die hoef ik zelf helemaal niet te hebben , nu denk ik dan ontkoppel ik me van die map maar dat gaat niet. wat het is een map en een map , en als ik die map ga verwijderen dan gaat die bij iedereen weg.
  Kan ik die sub map ook gewoon afstoten op een manier ?

 40. Mijn laptop zit vol en nu heb ik mijn volledige dropbox account gelinkt met een externe schijf met de hoop dat ik mijn documenten niet meer op mijn laptop hoef te hebben. Maar volgens mij heb ik het nu op mijn laptop én op mijn harde schijf. Is er een manier om het alleen op mijn harde schijf te hebben?

  Groetjes

 41. Kan ik een map met submappen kopiëren van mijn harde schijf naar de Dropbox?
  Dat gaat blijkbaar niet, hij wil enkel bestanden uploaden en geen mappen, klopt dit?

  grts,
  Mie

 42. Op mijn PC met oude Windows, kan ik alle bestanden openen, lezen en aanpassen,
  Op mijn laptop met Windows 10, kan ik enkel de bestanden openen en lezen. NIET aanpassen,

  Hoe los ik dit op?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *