Hoe deel ik een bestand of map

Bestanden en mappen in Drobox kun je gemakkelijk delen. Zowel met andere dropbox gebruikers als met mensen zonder dropbox. Om aan die laatste groep een bestand te sturen moet je het volgende doen. Het bestand selecteren en dan aangeven dat je het wilt delen. Hierna kun je de link naar iemand sturen door middel van een mailtje, facebook WhatsApp etc.

De te nemen stappen:
Met Dropbox op je computer:
Klik met je rechtermuisknop op het bestand en selecteer in het menu Dropbox > Share link.
Deel een link

Via de website van Dropbox

 1. Login op de Dropbox website
 2. Selecteer het bestand
 3. Klik op Share link (deel link) in de balk boven aan de pagina.

Link delen via de website

Als je een map deelt heeft een persoon alle rechten en kan dus alles verwijderen of nieuwe dingen toevoegen. Wil je dat mensen alleen iets kunnen lezen kijk dan voor de tips hier.

Hoe kan ik mensen niet meer laten meedelen in een map?
Om te zorgen dat je een map of bestand niet meer deelt met iemand ga je naar www.dropbox.com/share hier krijg je een overzicht van de gedeelde onderdelen. Klik hier op options en pas de onderdelen aan.

unshare-folder[1]

 

Persoon kan de gedeelde bestanden alleen lezen
Mocht een persoon alleen het bestand kunnen lezen en niet bewerken dan opent hij het bestand via de website. Als hij Dropbox installeert dan werkt het wel gewoon.

61 thoughts on “Hoe deel ik een bestand of map”

 1. meer een vraag. Als ik een opgeslagen programma in Dropbox deel met iemand, hoe kan ik hem dan toestaan al of niet dit programma te bewerken?

  1. Als je iets deelt met iemand geef je hem rechten voor dat bestand. Dat is dus voor zowel het openen als bijvoorbeeld verwijderen. Programma’s (vaak .exe) zijn niet te bewerken. Maar in principe kan een gebruiker bestanden (bijvoorbeeld .doc of .php) gewoon bewerken.

  1. Ja, Dropbox zet sowieso een kopie op je computer en die persoon kan er alles mee doen. Dus ook een privé kopie maken of het bestand verwijderen.

 2. Hoe is het mogelijk dat ik via Dropbox een bestand heb gedeeld met iemand, die uit mijn map Dropbox een heel ander ander bestand heeft ontvangen. Er stonden 3 bestanden in die map, en alleen het bovenstaande is aangekomen, terwijl ik alleen het bestand op de 3e plaats had geselecteerd.

  JSterk

 3. Ik zet bestanden op dropbox die de ontvanger voor eigen gebruik moet kunnen printen en/of opslaan. Als de ontvanger ze dan verwijderd verdwijnen ze ook uit dropbox. Hoe kan ik dat voorkomen?

 4. Ik wil een map van Dropbox delen met enkele collega’s. Het delen op zich is gelukt, maar wanneer de collega’s iets aanpassen in een document, is dit niet zichtbaar…
  Iemand een idee wat we fout doen?

  Bedankt alvast!

 5. Voor onze vereniging heb ik een dropbox aangemaakt. daarin mappen die ik met leden heb gedeeld. Daardoor is de capaciteit ruim 50 GB, ruim voldoende. De leden kunnen in hun mappen alles doen, dat werkt prima. Echter, zij krijgen niet de beschikking over de volle 50 GB maar in de gedeelde map(pen) is de ruimte zeer beperkt. Hoe komt dit en wat kan ik er aan doen zodat zij ook meer ruimte krijgen.
  met vriendelijke groet,

  1. De gebruikers kunnen maximaal de hoeveelheid data zien die ze zelf hebben. Dus rond 2 GB. Als jij een map deelt gaat die hoeveelheid data ook van hun account af. Misschien is een PRO oplossing meer iets voor jullie?

 6. Een vraag: als ik privebestanden perongeluk in een gedeelde map heb gezet en direct daarna verwijderd heb, zijn deze dan ook de computer van de persoon waar ik mee gedeeld heb, verwijderd? Zo nee, hoe kan ik dat bewerkstelligen?

 7. Ik ga samen met een collega een artikel schrijven. Ik heb Dropbox geïnstalleerd maar heb nog geen ervaring met Dropbox. Om te kunnen samenwerken ben ik van plan een map in Dropbox aan te maken en hem daarvoor een link te geven. Dan kan hij ook aan het document werken en aanvullende informatie in die map plaatsen. Vragen: Krijg ik bericht zodra mijn collega iets in de map geplaatst heeft of iets aan een document heeft veranderd? En zie ik dan in het document wat hij heeft veranderd? Of moet hij er voor zelf zorgen dat dat in het document zichtbaar wordt, b.v. door een afwijkend lettertype, een andere kleur o.i.d. te gebruiken?
  Vriendelijke groet en dank voor een reactie

 8. Ik heb een map gedeeld op Dropbox. Dus een map van mijn PC naar Dropbox gesleept. Nu wijzig ik een bestand in de betreffende map op mijn PC. Wordt dit bestand in Dropbox nu ook aangepast?
  Dat is niet mijn bedoeling. Mocht het antwoord op de vraag “Ja” zijn, dan is mijn vervolgvraag: hoe voorkom ik dat?

  1. Alles wat je in de lokale dropbox-map aanpast wordt overal aangepast. Dit kun je voorkomen door een nieuwe map aan te maken op je computer (buiten de Dropbox-map) en hier een kopie van de bestanden in te zetten.

 9. Beste,
  is het ook mogelijk dat ik 1 map die in drop box staat door iemand kan laten lezen en toevoegen.
  voor beeld:
  we hebben een wedstrijdzaken persoon die wil in de map wedstrijd zaken wat toevoegen en veranderen, echter wil ik niet dat deze ook in een map bestuur ,algemene zaken of daar in kan komen.
  is dit ook mogelijk

  1. Dat kan! Ga naar de map wedstrijdzaken en volg dan de hierboven beschreven stappen om een map te delen met die persoon. Dan kan hij alleen in die map.

 10. Hoe kan het dat als ik op mijn vaste pc een bericht in mijn dropbox plaats deze niet te zien is op mijn tablet.

 11. Kan ik een map openstellen voor vele personen tegelijk, zonder dat ik al mijn contacten met overzetten vanuit hotmail? Ideaal zou zijn dat bepaalde personen een link en paswoord krijgen waardoor ze op een publieke map terechtkomen waar ze kunnen uploaden en downloaden.

 12. Als je een map deelt, dan krijgt de ander alleen toegang tot die specifieke map en de onderliggende bestanden. Maar niet tot alle andere bovenliggende mappen toch?

  Ik heb bijvoorbeeld in de dropbox van onze organisatie een map ‘persfoto’s’ aangemaakt. Deze wil ik delen met pers, maar ik wil niet dat ze toegang krijgen tot al onze andere bestanden.

 13. Hallo, Ik heb een dropbox en (o.a.) 2 laptops waarmee ik die benader. Vanuit de ene laptop heb ik op dropbox een map met enkele foto’s aangemaakt, maar op die andere laptop krijg ik die niet te zien. Via internet heb ik ingelogd in dropbox en zie daar die map met foto’s wel staan. Hoe kan het dat ik die map niet te zien krijg op die andere laptop? Er zijn trouwens wel andere mappen in de dropbox die wel op beide laptops zichtbaar zijn
  Alvast bedankt voor de reactie

  1. Ik heb het antwoord vanzelf gekregen. De map is nu wel zichtbaar op de andere laptop. Het schijnt erg lang te duren voordat het zover is, want de map met foto’s was niet erg groot.

 14. Op mijn oude computer kon ik aanpassingen doen in de dropbox. Nu heb ik en nieuwe computer en kan ik wel inloggen maar geen veranderingen aanpassen. Hoe komt dat en wat moet ik doen om die veranderingen weer te kunnen aanpassen.

 15. kan ik 10 Exel bestanden delen met 10 verschillende personen en deze ieder apart toestemming geven te lezen en bewerken zonder dat ze elkaars map kunnen lezen of bewerken

  grt alke

  1. Je kunt bestanden per persoon delen. Alleen je kunt geen lees of bewerk rechten geven. Het is alles of niets qua rechten.

 16. Ik heb een dropbox account van 50 gb. Mijn man heeft nu ook 50 gb geclaimd. Kan ik 2 dropbox accounts op één pc zetten? Zo nee, is het dan mogelijk om mijn dropbox account van 50 gb te delen met mijn man, zodat ook al zijn documenten en foto’s bij mijn account binnen komen. Mocht dit mogelijk zijn kan hij dan ook volledig gebruik maken van mijn 50 gb?

 17. Als iemand toegang krijgt tot bestanden in dropbox gaat dat via een mail met daarin een link naar de bestanden in dropbox.
  Wanneer die persoon dan diezelfde mail met link doorstuurt naar iemand anders, kan die andere persoon dan ook aan die files in Dropbox? Ik hoop van niet anders zou het systeem wel heel makkelijk toegankelijk zijn.

 18. Ik wil een excel bestand delen met meerdere personen. Zij mogen deze allemaal bewerken. Als er twee (of meer) tegelijk aan het bewerken zijn, worden alle wijzigingen dan opgeslagen?

 19. Als ik een map deel kan ik vanuit Dropbox een mail sturen. Waar blijft deze mail? Ik zie hem niet staan in de sent-folder van mijn mailaccount.

 20. Hallo,..
  Wij hebben op het werk een groep in dropbox.
  Als mijn collega het Excel bestand hierin bewerkt dan krijg ik dat op de site van dropbox wel te zien maar als ik persoonlijk deze file achteraf wil bewerken dan zie ik in de file die ik open mijn collega haar aanpassingen niet.
  Enkel zie ik wat ik als laatste veranderd heb aan het Excel bestand. Hoe kunnen we dit oplossen.
  Misschien nog ter info meegeven dat we op de site van dropbox zelf niets kunnen aanpassen in de Excel file, we moeten deze via de site zelf downloaden.
  Klopt dit allemaal?
  Alvast dank op voorhand.
  Johnny

 21. Hallo luitjes..!

  Ik wil via dropbox op mijn tablet (ipad) een cv door een ander laten printen. Dus een ander toegang verlenen om dit bestand op een andere locatie te printen. Dit aangezien ik geen print heb. Hoe dit te doen..?

  M.v.g. auke

 22. Als iemand toegang krijgt tot bestanden in dropbox gaat dat via een mail met daarin een link naar de bestanden in dropbox.
  Wanneer die persoon dan diezelfde mail met link doorstuurt naar iemand anders, kan die andere persoon dan ook aan die files in Dropbox? Ik hoop van niet anders zou het systeem wel heel makkelijk toegankelijk zijn.

 23. Als ik een map deel met iemand met de bedoeling dat diegene daar bestanden in plaatst die ik vervolgens dan ophaal / eruit haal om te verwerken in een ander systeem. Worden deze bestanden dan bij beide van de computer afgehaald / uit de dropbox locatie gehaald. Of juist alleen bij mij. In dat laatste geval zou mijn dropboxmap dan niet gelijk meer zijn dan die van de andere persoon.

 24. Vraagje; Als de eigenaar van de dropbox map de map deelt, kan deze het dan ook zien wanneer de ander het document alleen download? ; Dus verder doet hij of zij niks, geen bewerkingen of opmerkingen, niks, puur downloaden. Krijgt de eigenaar van de map hier dan ook een melding van dat het doc. is gedownload?

  Dank

 25. Als ik een map deel met iemand via de button delen in diezelfde map,’kan ik er dan zeker van zijn dat diegene niet mijn andere mappen kan zien?

 26. Ik heb een pro abonnement en een map voor de kinderen aangemaakt, zodat mijn ex partner en ik daar de foto’s voor ze kunnen verzamelen.
  Echter doordat de deling staat gekoppeld is de opslagcapaciteit van mijn ex direct vol, waardoor zij niets meer met haar dropbox account kan.
  Iemand hier een oplossing voor of is de enige manier om beide een pro account te nemen?

 27. een eigenaar van een dropbox map heeft deze met mij gedeeld.
  Kan deze eigenaar zien of/wanneer ik de map met inhoud heb bekeken/gedownload ? Krijgt de eigenaar hiervan een berichtje van dropbox?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *